Batoniki piknikowe

sobota, 26 września 2009

Batoniki piknikowe

Coś do pochrupania dla wszystkich amatorów ziaren i bakalii. Myślę, że kombinacje składników mogą być tu dowolne, choć te oryginalne też są niczego sobie. Mamusia sobie zażyczyła, więc dziecko jej zrobiło. Przepis z miesięcznika Zwierciadło, odrobinę zmodyfikowany. Mamusia zachwycona:)

Składniki na blachę 24 x 24 cm - około 15 batoników

200 g górskich płatków owsianych
40 g ziaren sezamu
40 g pestek dyni
40 g pestek słonecznika
120 g niesolonych orzechów arachidowych
100g suszonej żurawiny
40 g rodzynek
80 g wiórków kokosowych
puszka skondensowanego mleka słodzonego

Płatki, ziarna i bakalie, czyli wszystkie składniki suche, wsypujemy do miski, mieszamy. Mleko podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. Ciepłe mleko wlewamy do miski z ziarnami, dokładnie łączymy składniki. Przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego do 13o stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut, chwilę chłodzimy w otwartym piekraniku, a następnie wstawiamy do lodówki do wystygnięcia na 20 - 25 minut, by masa zastygła. Kroimy na kawałki.

Batony można przechowywać w szczelnym pudełku.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!