Bułeczki w godzinę

wtorek, 12 stycznia 2010

Bułeczki w godzinę

Muszę się przyznać, że ostatnio, gdy nie upiekłam chleba, głodowała przeze mnie cała rodzina;) Zazwyczaj mamy jakiś zapasowy chleb w zamrażarce, tym razem okazało się jednak, że wszystkie zapasy zostały zjedzone. Dziś zatem przepis awaryjny, na bułeczki do zrobienia w niecałą godzinę. Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki na około 20 bułeczek

240 g ciepłego mleka
115 g wody
1 łyżeczka miodu
55 g masła
1 jajko
400 g mąki pszennej
160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g drożdży
1 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
mleko do posmarowania
ziarna do posypania: mak, siemię lniane, sezam

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy połowę ilości ciepłego mleka, mieszamy odstawiamy na 10 minut.
Do garnuszka wlewamy resztę mleka, dodajemy wodę, miód i masło, podgrzewamy do momentu, aż mało się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąki, dodajemy zaczyn oraz mleko z masłem z garnuszka. Dodajemy sól, jajko i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut, powinno być elastyczne i trochę lepkie.

Ciasto dzielimy na 20 części, formujemy bułeczki, spłaszczamy je dłońmi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-35 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy bułeczki po wierzchu mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce.

6 komentarzy

  1. Taki szybki, rezerwowy przepis zawsze się przyda, więc zapisuję :)Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się, pozdrawiam i ja!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne te bułeczki. tak własnie szukam jakiegoś przepisu bo w week wybieram się na wycieczkę i przydałyby się takie dobre bułeczki do plecaka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Panno Malwinno, a to polecam. Albo nocne bułeczki, też szybko się robą a rano 15 minut w piekarniku i cieplutkie jeszcze pakujesz do plecaka i w drogę! Życzę udanej wycieczki:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!