niedziela, 28 lutego 2010
Chleb żytni na piwie
18:30 - kornik - 2 Komentarze
Składniki na 1 bochenek
1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej (użyłam razowej)
1 łyżeczka soli
320 ml piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki melasy
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól. W garnku podgrzewamy piwo, oliwę i melasę by składniki osiągnęły temperaturę 54 stopni. Wlewamy płyn na suche składniki i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące (około 5 minut). Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy go do formy 9 x 22 cm i zostawiamy do podwojenia objętości.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około pół godziny. Studzimy 10 minut w formie, potem na ruszcie.
sobota, 27 lutego 2010
Sernik cytrynowo-kokosowy
19:07 - kornik - 4 Komentarze
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Składniki na spód
250 g herbatników
90 g wiórków kokosowych
100 g stopionego masła
Składniki na masę serową
500 g sera ricotta
500 g kremowego serka
200 g cukru
5 jajek
1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
skórka starta z 3 cytryn
3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
czekolada do dekoracji
Ciastka kruszymy i razem z masłem i wiórkami kokosowymi łączymy przy pomocy robota kuchennego. Wykładamy na spód tortownicy, dociskamy ręką, by powstała równa powierzchnia. Wstawiamy do lodówki.
Ser ricotta i kremowy mieszamy. Dodajemy cukier, jajka, ekstrakt, skórkę i sok z cytryn i ubijamy do połączenia składników. Przekładamy masę na ciasteczkowy spód, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Jeśli zaczną rumienić się brzegi sernika, przykrywamy go folią aluminiową. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Z pergaminu robimy tutkę, przelewamy do niej czekoladę i obcinamy róg. Na papierze do pieczenia "rysujemy" czekoladą wzory, by powstała z nich "kratka". Zostawiamy do zastygnięcia, a następnie bardzo delikatnie odklejamy czekoladę od pergaminu.
Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem
14:54 - kornik - 4 Komentarze
Składniki na 1 bochenek
1 paczka drożdży instant (dałam 14 g świeżych)
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki startego parmezanu
Obydwie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Do całości dodajemy sól, cukier, wodę i 2 łyżeczki rozmarynu. Mieszamy, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy aby ciasto było elastyczne i jedwabiście gładkie.
Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski, natłuszczając je z każdej strony. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Przekładamy wyrośnięte ciasto do koszyka wysypanego mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch chleba nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą i posypujemy rozmarynem pomieszanym z parmezanem. Pieczemy około 25 - 30 minut.
piątek, 26 lutego 2010
Chleb orkiszowo-gryczany z ziarnami
16:52 - kornik - 6 Komentarze
Składniki na 3 bochenki:
600g mąki orkiszowej
200g mąki gryczanej
3/4 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli
3 łyżki octu
42g drożdży
250g mieszanych ziaren (sezam, pestki dyni, pestki słonecznika itp.)
Rozpuszczamy drożdże w szklance wody, odstawiamy na 10-15 minut. Ziarna prażymy na patelni, odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy i wlewamy resztę składników (poza ziarnami), wlewamy zaczyn, a resztę wody wlewamy stopniowo do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Dosypujemy wystudzone ziarna i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami pszennymi foremek (u mnie o wymiarach 20x7 cm), zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 220 stopni przez około godzinę.
środa, 24 lutego 2010
Czekoladowy czwartek
19:43 - kornik - 0 Komentarze
Granola tropikalna
19:13 - kornik - 11 Komentarze
Składniki na 2,2 litra granoli
300 g mieszanki płatków 3 zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia
150 g płatków owsianych
100 g ziaren słonecznika
5 łyżek golden syropu lub miodu
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 jabłko starte na małych oczkach
3 łyżki brązowego cukru
50 g rodzynek
100 g suszonego ananasa
40 suszonego banana
50 g suszonej papai
40 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki oprócz rodzynek, suszonych owoców i kokosa mieszamy w dużej misce.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut, studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy granola wystygnie, delikatnie dodajemy owoce i wiórki, wsypujemy do szczelnego pojemnika.
Kotleciki z cieciorki
10:18 - kornik - 5 Komentarze
Składniki na 8 kotlecików
1 puszka cieciorki
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
1 jajko roztrzepane
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki oregano
1 łyżka startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
mąka do obtoczenia kotlecików
bułka tarta (opcjonalnie)
olej do smażenia
Cieciorkę odsączamy na sitku, rozgniatamy mą widelcem lub w blenderze na puree.
Na maśle podsmażamy cebulę, by się zezłociła, przekładamy do miski. Do cebuli dodajemy puree z cieciorki, jajko, pietruszkę, szczypiorek, przyprawy i oregano oraz starty ser. Całość mieszamy, jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju, na średnim ogniu, by się zbrązowiły - po około 4-5 minut na każdą stronę.
wtorek, 23 lutego 2010
Ciasto bananowe z jabłkami
17:11 - kornik - 6 Komentarze
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
2 duże, bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki miodu 2 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich
3 duże jabłka np Golden Delicious pocięte w cienkie plasterki
Pokrojone cienko jabłka (ze skórką) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy je miodem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut - jabłka powinny zrobić się miękkie. Jabłka wyjmujemy i z papierem do pieczenia przekładamy na kratkę, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni.
W dużej misce widelcem rozgniatamy banany, dodajemy cukier i mikserem mieszamy do połączenia składników na puszystą masę. Stopniowo wbijamy jajka, dodajemy wszystkie suche składniki i orzechy i ponownie mieszamy.
Na spód tortownicy wykładamy papier do pieczenia, a na niego niecałą połowę ilości jabłek. Na to wykładamy masę bananową i na wierzch ponownie układamy pozostałe jabłka. Pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Jeśli jabłka zaczną mocno się przypiekać, ciasto przykrywamy folią aluminiową.
poniedziałek, 22 lutego 2010
Bułki ze szczypiorkiem
15:45 - kornik - 12 Komentarze
250 g maki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
330 g ciepłego mleka
1 szklanka pociętego szczypiorku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
sezam do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem i połową ilości mleka, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.
W dużej misce łączymy mąki, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na około 60 minut w cieple, do podwojenia objętości.
niedziela, 21 lutego 2010
Sernik mascarpone z polewą z żurawin
17:11 - kornik - 25 Komentarze
Składniki na formę o średnicy 23 cm
Składniki na spód
200 g pokruszonych herbatników
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
100 g masła stopionego
Składniki na masę serową
340 g kremowego serka
150 g cukru
340 g mascarpone
1 1/2 łyzki mąki pszennej
4 jajka
1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy szczypta soli
Składniki na polewę
250 g żurawiny
80 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
120 g wody
3 łyżki Cointreau (likier pomarańczowy)
3/4 łyżeczki octu balsamicznego
Ciasteczka kruszymy, najlepiej wkładając do foliowej torebki i kilka razy przejeżdżając po nich wałkiem. Dodajemy masło, cynamon i skórkę i zagniatamy masę - powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy nią spód wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Mikserem ubijamy ser z cukrem, do połączenia składników. Dodajemy mascarpone, chwilę ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i stopniowo wbijamy jajka cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt skórkę i sok z pomarańczy i sól. Krótko mieszamy i wlewamy masę serową na spód ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-55 minut. Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku, nie otwierając drzwiczek, by nam nie opadł. Studzimy przez około godzinę, następnie wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kolejną godzinę.
W garnku mieszamy żurawinę, cukier, wodę i likier. Podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, by owoce popękały, a masa zgęstniała (powinna przypominac niezbyt gęsty dżem). Gotową masę przecieramy przez sito, dodajemy do niej ocet balsamiczny, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wykładamy na wierzch wystudzonego sernika. Zostawiamy do zastygnięcia na noc.
sobota, 20 lutego 2010
Czekoladowe muffiny z porzeczkową nutką
18:34 - kornik - 6 Komentarze
Składniki na 12 muffinów
1 2/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g suszonych porzeczek
150 ml Crеme cassis (likier porzeczkowy)
80 g masła w temperaturze pokojowej
100 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżeczki kakao
100 g czekolady startej na tarce (dałam Lindt 70%)
3/5 szklanki cukru
2 jajka
Porzeczki wsypujemy do miseczki, zalewamy 50 ml likieru i zostawiamy na godzinę. Łączymy w misce suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
Mikserem ubijamy masło z cukrem, by powstała jasna, delikatna masa. Dalej ubijając dodajemy śmietanę oraz stopniowo jajka i wlewamy resztę (100 ml) likieru.
Wsypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Dodajemy namoczone porzeczki i czekoladę, mieszamy szpatułką lub łyżką i przekładamy masę do papilotek. Wkładamy je do foremki na muffiny i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
piątek, 19 lutego 2010
Alfajores
12:05 - kornik - 3 Komentarze
Składniki na około 25 ciastek
150 g mąki kukurydzianej
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
113 g miękkiego masła
150 g cukru
2 żółtka
2 łyżki koniaku
masa kajmakowa (użyłam takiej z puszki)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Mieszamy mąkę kukurydzianą, pszenną i proszek do pieczenia.
Ubijamy mikserem masło z cukrem na lekką i jasną masę, stopniowo dodajemy żółtka a następnie koniak i mieszamy, by składniki połączyły się. Zmniejszamy obroty, wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wyjmujemy na blat, wałkujemy na placek o grubości 0.6 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy 5 cm. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka nie powinny przypiec się od góry.
Upieczone studzimy na kratce, a następnie przekładamy masa kajmakową i sklejamy po dwa. Po wierzchu można posypać je cukrem pudrem.
środa, 17 lutego 2010
Bułeczki pszenno-ziemniaczane z suszonymi pomidorami
10:41 - kornik - 9 Komentarze
Składniki na 12 bułeczek
1 - 1 1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
½ łyżki soli gruboziarnistej
1 szklanka maki pszennej razowej
1 2/3 szklanki maki pszennej
½ szklanki ugotowanych rozgniecionych ziemniaków (może być pozostałość z obiadu)
1 łyżeczka suchych drożdży (dałam 9 g świeżych)
8 połówek suszonych pomidorów namoczonych we wrzątku
W ½ szklanki mleka mieszamy drożdże z 2 łyżkami maki pszennej. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąk wsypujemy do dużej miski, dodajemy ziemniaki, sól, a następnie miksturę drożdżową, resztę mleka i roztopione masło oraz pocięte pomidory. Zagniatamy przez 10 minut. Ciasto ma być sprężyste i miękkie. W razie konieczności dodajemy więcej mleka lub mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w cieple pod przykryciem, aż podwoi objętość, czyli około 1 - 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i lekko zagniatamy, po czym formujemy 12 bułeczek. Układamy na pergaminie i pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość - około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut.
wtorek, 16 lutego 2010
Tarta z brokułami
15:16 - kornik - 13 Komentarze
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
1 brokuł podzielony na różyczki
2 jajka + 2 białka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
100 g startego topliwego sera
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.
Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.
Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
poniedziałek, 15 lutego 2010
Bułeczki muesli
11:45 - kornik - 6 Komentarze
Składniki na 12 bułeczek
75 g płatków owsianych
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
190 g gorącej wody
125 g jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki soli
łyżeczka melasy
7 g świeżych drożdży
100-120 g wody
150 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej chlebowej
Płatki owsiane, orzechy i żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, zalewamy połową ilości wody, dodajemy jogurt i melasę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową, 350 g mąki chlebowej, wlewamy zaczyn, wsypujemy sól i mieszamy składniki, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne , gładkie ciasto. Płatki, orzechy i żurawinę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta, wyrabiając, by składniki połączyły się. Dodajemy resztę mąki, ale tylko tyle ile potrzeba - ciasto powinno być odrobinę lepkie. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 12 równych porcji, formujemy bułeczki i wkładamy je do lekko wysmarowanych masłem gniazd formy do muffinów. Odstawiamy do rośnięcia na 30-40 minut.
Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez następne 10-15 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
niedziela, 14 lutego 2010
Pasta paprykowa
12:38 - kornik - 6 Komentarze
Składniki
1 duża czerwona papryka
150 g kremowego serka (u mnie philadelphia z ziołami)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżki soku z limonki (lub otarta skórka)
sól, pieprz do smaku
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut, aby na skorce pojawiły się czarne plamy. Upieczoną wkładamy od razu do torebki śniadaniowej na kilka minut, co pozwoli na łatwiejsze zdjęcie skórki.
Skórkę zdejmujemy, usuwamy pestki i białe błonki, paprykę kroimy na mniejsze kawałki i wraz z resztą składników miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku.
sobota, 13 lutego 2010
Zupa pomidorowa z cieciorką
18:19 - kornik - 7 Komentarze
Składniki na 4 porcje
1 średniej wielkości cebula
2 łodygi selera naciowego
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka cieciorki
150 g makaronu typu świderki
oliwa do smażenia
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną drobno cebulę, selera i marchew, by cebula zeszkliła się. Dodajemy czosnek i podsmażamy kolejną minutę.
Bułeczki z marchewką i pestkami dyni
10:37 - kornik - 5 Komentarze
Składniki na 7 bułeczek
7 g świeżych drożdży
3/4 szklanki wody
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
100 g marchewki startej na dużych oczkach
1/2 łyżki stopionego masła
2 łyżki pestek z dyni
Drożdże rozpuszczamy w połowie ilości wody, odstawiamy na 5-10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Robimy dołek, wlewamy zaczyn, dodajemy marchewkę i masło. Mieszamy wszystkie składniki, stopniowo dolewając resztę wody, ale tylko tyle, ile niezbędne (zależy to między innymi od marchewki). Wyrabiamy przez około 10 minut gładkie, dość lepkie ciasto. Przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1-1 1/2 godziny. Lekko odgazowujemy ciasto i zostawiamy na 10 minut.
piątek, 12 lutego 2010
Bułka wrocławska
13:57 - kornik - 11 Komentarze
Składniki na 2 bułki
600 g pszennej mąki (dowolnego typu)
160 ml mleka
200-220 ml wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
12 g soli (około 1 1/2 łyżeczki)
30 g oleju słonecznikowego
Drożdże kruszymy i zasypujemy 2 łyżeczkami cukru. Mieszamy, a gdy się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na chwilę, by 'ruszyły'.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto - ręcznie przez około 15 minut, mikserem około 7. Gotowe ciasto będzie miękkie i niezbyt klejące.
Z ciasta formujemy kulę, delikatnie smarujemy ją olejem i przekładamy do miski, którą przykrywamy folią i odstawiamy na około 1 -1 1/2 h do wyrastania.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko je spłaszczamy, dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy podłużną, niezbyt cienką, bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy blachę ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dno wsypujemy 1 szklankę kostek lodu. Kiedy się roztopią, nacinamy bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię smarujemy delikatnie wodą wymieszaną ze szczyptą cukru i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach, obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut. Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykrywamy je folią aluminiową.
Po upieczeniu smarujemy bułki jeszcze raz wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty. Studzimy na kratce.
czwartek, 11 lutego 2010
Cytrynowe ciasteczka melting moments
18:14 - kornik - 8 Komentarze
Składniki na około 20 ciastek
Składniki na ciastka
200 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g mąki kukurydzianej
210 g mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na nadzienie
100 g cukru pudru
30 g miękkiego masła
3 łyżeczki soku z cytryny
Ubijamy masło z cukrem pudrem i solą, aż postanie jasna, delikatna masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane mąki i ekstrakt. Całość miksujemy krótko do połączenia składników. W ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy za pomocą widelca i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, pieczemy około 20 minut, ale ciasteczka nie powinny zbyt mocno zrumienić się. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Nadzienie do ciastek przygotowujemy ubijając wszystkie składniki na delikatną masę. Przekładamy nią ciasteczka tworząc "kanapki". Wstawiamy na około 30 minut do lodówki, by masa zastygła. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 tygodnie.
Formularz kontaktowy
Sosial Buttons