Pizza wyszła kolorowa (co widać na obrazkach) i smakowita (o tym już musicie przekonać się sami). A ciasto... poszukiwania trwają dalej, ten przepis przywędrował do mnie od przyjaciółki mojej babci, pani Lili.
A pizza to kolejny mój przepis do Festiwalu Dyni.
Składniki na 1 dużą pizzę
Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
10 g świeżych drożdży
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Składniki na wierzch:
ulubiony sos pomidorowy
1/2 upieczonej dyni
1/2 kulki mozzarelli
duża garść listków szpinaku
1/2 czerwonej cebuli
6 posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
5 łyżek pokrojonego w kostkę sera korycińskiego (u mnie pomidorami i ziołami)
sól i pieprz do smaku
Do kubka rozkruszamy drożdże dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i odrobinę wody. Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i wodę. Zaczynamy miksować i dolewamy olej. Miksujemy, aż ciasto będzie dobrze wyrobione i będzie odchodzić od ścianek misy. Pod koniec miksowania dodajemy sól. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy - Dynię kroimy w niewielką kostkę, układamy na blasze i pieczemy, aż zmięknie w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Szpinak myjemy i osuszamy, mozzarellę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w półplasterki, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a ser w małą kostkę.
Z wyrośniętego ciasta robimy okrągły placek, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. Na wierzch kładziemy szpinak, następnie dynię, pomidory, ser i cebulę. Doprawiamy do smaku.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 20 minut lub aż do zrumienienia brzegów pizzy.
Formularz kontaktowy
Sosial Buttons