Pasztet z cieciorki i marchewki

wtorek, 22 stycznia 2013

Pasztet z cieciorki i marchewki

Pasztet w słoiczku? Czemu nie! Szczególnie taki, wegetariański z marchewki, cieciorki i dodatkiem tofu. Zasmakuje przede wszystkim roślinożercom, a mięsożercy nie zorientują się co jedzą. Ogromnym plusem jest to, że do warzywnej bazy można dodać ulubione przyprawy. Wolisz ostrzejsze dania? Dodaj ostrą paprykę. Uwielbiasz zapach kuminu? Wsyp go szczyptę. A może coś bardziej ziołowego? Tymianek i majeranek nadadzą się świetnie.

Składniki na 2 słoiczki

220 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
65 g miękkiego tofu
2 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka espelette
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki pestek słonecznika
 
Marchewkę gotujemy na parze, aż będzie jędrna, ale nie bardzo miękka. 
Ciecierzycę, marchew, pokrojone w kostkę tofu, sezam, 2,5 łyżki oliwy oraz przyprawy umieszczamy w malakserze. Miksujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby, gdyby masa trudno się miksowała, dodajemy odrobinę  - 1-2 łyżki wody.
Doprawiamy do smaku i przekładamy do słoiczków.

Wierzch polewamy pozostałą oliwą, rozprowadzamy po powierzchni, posypujemy pestkami słonecznika i wstawiamy do foremki lub miski z płaskim dnem, może być keksówka. Do foremki wlewamy zimną wodę, aby sięgała połowy wysokości słoiczków - pasztet będziemy piec w kąpieli wodnej.
Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z kąpieli wodnej słoiczki i studzimy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!