czerwca 2013

piątek, 28 czerwca 2013

Tarta ryżowa z truskawkami

Tę tartę robiłam już kilka razy, w formie ciasta czy batoników, jednak zawsze znikała przed czasem i zamiast zdjęć miałam tylko wspomnienie czy okruszki. Tym razem się udało. 
Tarta jest trochę pracochłonna, ale zaskakuje smakiem i konsystencją. Wiele z jedzących ją osób pytało ze zdziwieniem "to ryż?". Tak to ryż, który przypomina teksturą pudding ryżowy. Do tego warstwa owoców i kruche ciasto. Dzięki truskawkom tarta nie jest bardzo słodka. Oczywiście sprawdzą się dobrze też inne kwaskowate owoce - na przykład wiśnie. Jeśli macie ochotę na niebanalny deser, polecam tę tartę:) 
Składniki na formę 25 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki
1 łyżka drobnego cukru
110 g masła
5-6 łyżek wody

Składniki na nadzienie truskawkowe:
600 g truskawek
3 łyżki cukru

Składniki na warstwę ryżową:
200 g ryżu
2 szklanki mleka
10 g masła
100 g cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka

Mąkę wsypujemy do miski lub na blat. Dodajemy cukier i zimne masło, pokrojone w małe kawałki. Mikserem z końcówka do kruchego ciasta mieszamy wszystkie składniki, jeśli pracujemy na blacie, siekamy masło szerokim nożem, mieszając je z suchymi składnikami. Dodajemy wodę i mieszamy lub już dłońmi, wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

Ryż zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy, wsypujemy ponownie do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajemy masło i cukier, zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu, aż ryż stanie się gęsty i wchłonie płyn. Gotowy ryż odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ryż będzie już wystudzony, dodajemy migdały, skórkę z cytryny i roztrzepane jajka. Mieszamy dokładnie, by składniki połączyły się.
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem odstawiamy.

Foremkę do tarty smarujemy masłem, wałkujemy ciasto na placek i wykładamy nim foremkę, pamiętając o wysokich brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po tym czasie na spodzie układamy odsączone i pocięte w ćwiartki truskawki. Całość przykrywamy ryżową pierzynką, wyrównujemy, by przykryła ona całą tartę.

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, aż na wierzchu ryżu utworzy się skorupka, a wierzch zezłoci się - około 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

wtorek, 25 czerwca 2013

Risotto z bobem i suszonymi pomidorami

Pyszność nad pysznościami! Uwielbiam risotto i kilka sezonowych wariacji na jego temat możecie na blogu znaleźć o tu. Wypatrzyłam już świeży bób, więc postanowiłam coś z nim upichcić. Padło na risotto, bo akurat w weekend odwiedzałam rodziców, a mama za risottem też przepada. Zrobiłyśmy sobie więc małą ucztę. Wyszło smakowicie i kremowo. Jednym słowem pysznie.
Składniki na 3 porcje

260 g świeżego bobu obranego
60 g suszonych pomidorów (suchych, nie moczonych w zalewie z oliwy)*
1 cebulka, drobno posiekana
1 łyżka oliwy
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 szklanki bialego wina
1 litr bulionu
łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka masła
3 łyżki Parmezanu plus kilka wiórków do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Delikatnie solimy.
Ryż zalewamy winem i odparowujemy płyn, co jakiś czas mieszając ryż widelcem.
Kiedy płyn się wchłonie dolewamy chochelkę bulionu, wsypujemy bób, dodajemy pocięte w paseczki suszone pomidory (jeśli używacie pomidorów z zalewy można dodać je później, kiedy ryż będzie gotowy). Mieszamy od czasu do czasu, czekając aż płyn się wchłonie. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Bób powinien być miękki. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy tymianek.

Do ryżu dodajemy masło i parmezan, mieszamy, by rozpuściły się.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy wiórkami sera.

*suszone pomidory można zastąpić tymi ze słoika, ale polecam te suche, mają zdecydowanie głębszy smak

piątek, 21 czerwca 2013

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Lekkie obiady w upalne dni to jest to! A najlepiej, jeśli przygotowanie ich nie zajmuje sporo czasu. W moim menu obiadowym ostatnio goszczą młode ziemniaki i ogórki w ilościach... sporych:) Mizeria i pieczone ziemniaczki to super kompozycja, która nie tylko syci, ale i orzeźwia. Rozmaryn dodaje klasycznym pieczonym ziemniakom dodatkowego smaczku, trudno się od nich oderwać. Smacznego;)
Składniki na 2 porcje

500 g małych młodych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
5-6 igiełek świeżego rozmarynu

Ziemniaki myjemy i oczyszczamy z piasku. Przekładamy do garnka z wrząca woda i gotujemy aż będą prawie miękkie (powinny być 'al dente'). Kiedy będą gotowe, odcedzamy.

W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, posiekany rozmaryn. Dodajemy ziemniaki i otaczamy je oliwą. Posypujemy po wierzchu sola i pieprzem, raz jeszcze mieszamy całość, by przyprawy obtoczyły ziemniaki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, by ziemniaki były miękkie.


wtorek, 11 czerwca 2013

Crumble z truskawkami i kokosem

Ten post powstawał w wielkim bólu. Bólu związanym z przeprowadzką do miejsca, w którym kuchnia jest na tyle mała, że gotowanie w niej, na początku wydawało mi się niemożliwe. Teraz jest juz trochę lepiej, powoli się odnajduję, choć brakuje mi przestronnej kuchni z domu, z wyspą, dużym piekarnikiem i wszystkimi przydasiami we właściwym miejscu.
To crumble jest więc trochę na otarcie łez i zdobycie sił:) Proste, ale jakże pyszne. Kwaśne owoce, słodka kruszonka i odrobina kokosa. Najlepszy na ciepło, wtedy wszystkie smaki tworzą idealną kompozycję, a z crumble robi się prawdziwy comfort food. Świetny na sezon truskawkowy.
Składniki na 6 porcji

500 g truskawek bez szypułek
110 g drobnego cukru
2 łyżki likieru kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
110 g mąki pszennej
75 g zimnego masła

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni na małym ogniu, aż zaczną wydzielać zapach i delikatnie zaczną nabierać złocistego koloru.. Uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do ostudzenia

Truskawki mieszamy z 50 g cukru, zalewamy likierem i posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Delikatnie mieszamy dłońmi i rozkładamy do żaroodpornych miseczek.

W misce mieszamy mąkę, resztę cukru, masło pokrojone w małe kawałki i resztę wiórków kokosowych. Dłońmi wcieramy masło w suche skłądniki, by powstała kruszonka.
Kruszonką posypujemy truskawki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut - kruszonka powinna zezłocić się z wierzchu.

Chwilę studzimy i podajemy.