Lasagne z dynią i szpinakiem

środa, 15 stycznia 2014

Lasagne z dynią i szpinakiem

Jeśli zostało Wam jeszcze trochę świeżej lub mrożonej dyni, zróbcie z niej lasagne z dynią i szpinakiem. Danie szybkie i proste, nie trzeba też robić beszamelu, którego wiele osób się obawia. Słodka dynia, aromatyczne zioła, szpinak i chrupiące pestki słonecznika komponują się w pełne, zdrowe danie. Taka lasagne jest idealna na zimowe dni (tak, tak, zima wreszcie przyszła!), bo nie tylko syci, ale i kolorowe warstwy cieszą oko w szare dni. Zmodyfikowany przepis Lorraine Pascale. A jeśli lasagne z dynią to dla Was zbyt wiele pracy, skuście się na spaghetti z dynią.
Lasagne z dynią

Lasagne z dynią i szpinakiem - składniki na 3-4 porcje

750 g świeżej dyni (polecam piżmową)
1 łyżeczka oliwy
płaty makaronu do lasagne
100 g świeżego szpinaku
1/3 szklanki pestek słonecznika
świeży rozmaryn i szałwia (można dać suszone)
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
500 g sera ricotta
2 żółtka
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
100 g + 3 łyżki świeżo startego parmezanu

Dynię obieramy, kroimy w małe kawałki, skrapiamy oliwą, mieszamy, by tłuszcz pokrył dynię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż dynia zmięknie. Miksujemy na puree, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Lasagne z dynią i szpinakiem
Do płaskiego naczynia z wrzącą wodą wkładamy porcjami makaron, na 3-4 minuty, by zrobił się miękki. Wyjmujemy na durszlak, by obciekły.

Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.

W dużej misce przygotowujemy oszukany beszamel - mieszamy ser ricotta, żółtka, imbir, 100 g parmezanu. Dodajemy sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy do połączenia składników.
Lasagne z dynią i szpinakiem
Na spód formy 25x25cm wykładamy 1/3 musu z dyni. Posypujemy łyżką świeżo posiekanych ziół lub po 1/2 łyżeczce suszonych. Na to wysypujemy 1/3 porcji pestek słonecznika i układamy 1/3 porcji listków szpinaku. Na wierzch układamy warstwę makaronu, na nim rozsmarowujemy równomiernie masę z serka.
Powtarzamy przekładanie - na beszamel wykładamy 1/3 musu z dyni i kolejne warstwy. Ostatnią warstwa lasagne powinna być masa z ricotty, którą posypujemy 3 łyżkami parmezanu.

Lasagne dyniowe ze szpinakiem pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez 20 minut, aż ser rozpuści się, a wierzch zezłoci.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!