Owsiane ciastka z rodzynkami

wtorek, 28 stycznia 2014

Owsiane ciastka z rodzynkami

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, prostego i szybkiego do zrobienia, co idealnie nada się do podgryzania między łykami gorącej herbaty z cytryną i miodem, zapraszam na owsiane ciastka z rodzynkami. Ich zrobienie zajmuje mniej niż 20 minut, a jest to zdecydowanie zdrowsza słodka przekąska niż sklepowe ciastka. Do tego pięknie pachnie pomarańczami. Wykorzystajcie tę mąkę, która macie pod ręką - nada się zwykła pszenna, jak i razowa czy pełnoziarnista orkiszowa. Dowolne są także dodatki, rodzynki możecie wymieszać z żurawiną, zastąpić je czekoladą lub suszonymi śliwkami.

owsiane ciastka, ciastka, ciastka owsiane
Składniki na około 20 ciastek

80 g cukru
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
70 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g płatków owsianych
80 g posiekanych rodzynek

W miseczce mieszamy suche składniki - mąkę, sodę, płatki owsiane, szczyptę soli, skórkę pomarańczową i posiekane rodzynki.

Masło z cukrem ucieramy na jasną masę. Dodajemy jajko i miksujemy, by składniki połączyły się. Dodajemy ekstrakt i chwile jeszcze mieszamy.

Do masy maślanej wsypujemy suche składniki, miksujemy do połączenia składników. Możemy też wymieszać całość szpatułką.
ciastka, ciastka owsiane, owsiane ciastka
2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy łyżką kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze, zachowując odstęp. Łyżka namoczoną w wodzie delikatnie rozpłaszczamy ciastka na dyski średnicy 5 cm.

Owsiane ciastka z rodzynkami pieczemy w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez 12-15 minut - należy pilnować, by ciastka za bardzo się nie zezłociły na bokach. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!