czwartek, 30 stycznia 2014

Pęczak z warzywami

8
Pęczak z warzywami to pomysł na obiad, kiedy w lodówce nie jest na bogato. A u nas ostatnimi dniami tak właśnie jest;) Przez te chłody, śniegi, zawieje i ślizgawki nie chce nam się jeździć na zakupy, więc powoli wyjadamy zapasy. Z potrzeby zrobienia obiadu na kolejny dzień do pracy powstało to danie i przyznam szczerze, że jeśli takie pyszności mogę przygotować w zasadzie z kilku prostych składników, to na zakupy wcale mi się nie spieszy;)
Składniki na 2 porcje

1/2 szklanki pęczaku
1/2 łyżeczki tymianku
100 g pieczarek
110 g fasolki szparagowej mrożonej
150 g dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu tamari
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
3 łyżki pestek ze słonecznika

Pęczak płuczemy. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy pęczak i prażymy. Po minucie dodajemy sól, pieprz i tymianek, mieszamy i chwilę prażymy. Pęczak zalewamy szklanką wody o gotujemy, aż cały płyn odparuje.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa - na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pieczarki pokrojone w grube plastry. Smażymy na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Wlewamy łyżkę sosu sojowego.

Dodajemy fasolkę i dynię, mieszamy, by warzywa wymieszały się z sosem. Kiedy sos odparuje, wlewamy 1/4 szklanki wody na patelnię i gotujemy, aż płyn odparuje, a warzywa zmiękną.
Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, dodajemy pęczak i mieszamy. Wlewamy sos tamari, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Polewamy 2 łyżeczkami oliwy i mieszamy.

Pestki prażymy na suchej patelni i dodajemy do dania. Mieszamy całość i podajemy.

wersja do druku

8 Response to Pęczak z warzywami

30 stycznia 2014 09:57

wygląda pysznie:)

30 stycznia 2014 12:34

Przyznam, że wygląda bardzo zachęcająco. Muszę spróbować.

30 stycznia 2014 12:43

zimowo i pysznie! tego mi trzeba!

30 stycznia 2014 23:23

Justyno, dziękuję!

Janku, mam nadzieję, że będziesz zadowolony

Marianko, polecam:)

2 lutego 2014 21:00

Bardzo pysznie wygląda. Lubię pęczak z warzywkami.:)

3 lutego 2014 22:48

Majanko, w takim razie jestem pewna, że i to danie by Ci posmakowało:)

4 lutego 2014 08:55

Już wiem, co wkrótce przygotuję na obiad. Pyszna propozycja!

4 lutego 2014 11:58

Patrycjo, dzięki bardzo

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!