Frittata makaronowa z krewetkami

wtorek, 22 kwietnia 2014

Frittata makaronowa z krewetkami

Jeśli po Świętach został Wam nadmiar jajek, a nie macie pomysłu na obiad, przychodzę z pomocą. Frittata makaronowa z krewetkami to pomysł na lekki obiad, który robi się w kilka chwil. Ja serwuję ją z krewetkami i cukinia, ale jeśli w lodówce zostały Wam produkty kupione na zapas na Wielkanoc, możecie do tego dania wrzucić praktycznie wszystko.
frittata z makaronem, omlet z makaroenm, fritatta z krewetkami, omlet z krewetkami
Składniki na patelnię o średnicy 23 cm

200 g ugotowanego makaronu spaghetti (około 50 g suchego)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 cukinia
4 jajka
70 g Mozzarelli
2 łyżki startego Parmezanu
100 g krewetek (ugotowanych i oczyszczonych)
sól, pieprz, płatki chilli do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie, a następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i czosnek i smażymy około 8 minut, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia.
frittata z makaronem, frittata z krewetkami, frittata z cukinią
Jajka roztrzepujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser Mozzarella oraz starty Parmezan.

Mieszamy z makaronem, krewetkami i usmażonymi warzywami. Całość dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię, na której wcześniej smażyły się warzywa.
frittata z krewetkami i cukinią, frittata z cukinią, frittata z makaronem
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).

Smażymy frittatę przez około 7 minut na średnim ogniu, aż zetnie się ona od spodu. Następnie wkładamy ją do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.
omlet z makaronem, omlet z krewetkami i makaronem, omlet z krewetkami i cukinią
Danie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje. Przed podaniem dekorujemy frittatę tymiankiem.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!