Biała sangria z ananasem i limonką

poniedziałek, 7 lipca 2014

Biała sangria z ananasem i limonką

Lekka, orzeźwiająca biała sangria z ananasem i limonką to idealny napój na na ciepłe wieczory. Najlepiej zrobić ją kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć, a cały napój odpowiednio schłodzić, bo tak smakuje najlepiej. Nie zapomnijcie też o dużej ilości lodu! I oczywiście o zaproszeniu przyjaciół:)
sangria z ananasem i limonką

Sangria z ananasem i limonką - składniki na około 1 litr

750 ml białego wina (u mnie słodkie białe Barefood)
150 ml piwa jabłkowego (u mnie Sommersby)
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 limonki
200 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
150-250 ml gazowanej wody

Do dużego dzbanka wlewamy wino, piwo, sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę oraz półplasterki limonki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej przelać sangrię do butelki, by wino nie wywietrzało).
sangria z ananasem i limonką
Po tym czasie, kiedy smaki się przegryzą, dolewamy wody - ilość zależy od gustu, jak mocny chcemy uzyskać napój. Jeśli przeszkadza nam osad z owoców, sangrię można przelać przez sito.
sangria z ananasem i limonką
Sangrię przelewamy do szklanek/kieliszków, dbając o to, by wpadły tam też owoce i dodajemy kostki lodu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!