Placek pistacjowy z malinami

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Placek pistacjowy z malinami

Placek pistacjowy z malinami, czyli testuję, czy połączenie maliny-pistacje jest tak samo udane jak połączenie maliny-migdały. I okazuje się, że jest, a może nawet ciekawsze. Ciasto robi się szybko, chyba najwięcej czasu zajmuje obranie pistacji (najlepiej zatrudnić do tego jakąś dobrą duszę, której pracę wynagrodzimy dwoma kawałkami placka ;)), więc jest to idealny wypiek na letni deser czy do weekendowej mrożonej kawki po obiedzie. Ciasto jest wilgotne, choć najlepiej smakuje tego samego dnia, niedługo po upieczeniu. Zrobiło furorę w mojej pracy, wiec jeśli szukacie fajnego pomysłu na niebanalny, ale prosty wypiek, placek pistacjowy z malinami to świetny pomysł.
Placek pistacjowy z malinami

Placek pistacjowy z malinami - składniki na blaszkę 23x23 cm

75 g niesolonych pistacji (waga po obraniu)
110 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłego mleka
150 g malin

Składniki dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki posiekanych pistacji

Pistacje miksujemy w malakserze na gęstą pastę.
Placek pistacjowy z malinami
Masło ucieramy przez 2 minuty. Dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy, aż powstanie jasna puszysta masa. Wbijamy jajka i dalej miksujemy, by całość stała się jednolita.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy ją do ciasta na 3 razy, naprzemiennie z mlekiem.
Placek pistacjowy z malinami
Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, a drugą część mieszamy z pastą pistacjową. Dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto pistacjowe na zwykłe ciasto. Mieszamy delikatnie szpatułką, by 2 warstwy ciasta delikatnie wymieszały się (ale nie chcemy wymieszać ich na jednolitą masę). Na wierzchu układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.

Ciasto pieczemy przez 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
Placek pistacjowy z malinami
Białko ubijamy z cukrem pudrem na gęsty lukier. Polewamy lukrem placek, a następnie posypujemy posiekanymi pistacjami.

5 komentarzy

  1. Bajeczne :) Połączyłaś moje dwa ulubione składniki: maliny i pistacje :) Ciekawa jestem efektu, bo zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne - uwielbiam maliny! U mnie dziś galaretka malinowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wedelko, to co, robisz?:)

    amandaricci, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gin, polecam upiec ciasto, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!