Chlebek z pesto - składniki na foremkę o wymiarach 23x9cm
1 szklanka jogurtu naturalnego2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki fety pokrojonej w małą kostkę
1/3 szklanki pesto genovese
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
Mokre składniki - jogurt, jajka i olej mieszamy trzepaczką, by składniki połączyły się.
W drugiej misce łączymy suche składniki - mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, by powstało jednolite ciasto.
Dodajemy ser feta i suszone pomidory pokrojone w paseczki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto wlewamy do foremki. Na jego wierzchu robimy kleksy z pesto i mieszamy je z ciastem, robiąc tak zwany marmurek.
Chlebek pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy chlebek z pesto w foremce.
Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Mogę kromeczkę? :)
OdpowiedzUsuńRedHead, proszę bardzo, częstuj się:)
OdpowiedzUsuńTe kawałki fety w chlebie wymiatają! :)
OdpowiedzUsuńMmm, niezwykle kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńNatalie, a jak dobrze smakują!
OdpowiedzUsuńgin, polecam!
I'm drooling. Looks so delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuńZorra, thanks a lot! It was a pleasure to take part in WBD!
OdpowiedzUsuń