Najlepsze pierogi leniwe robi moja Mama. Choć to przepis, jakiego używają tysiące innych osób, jej leniwe są najlepsze. Polane dużą ilością bułki tartej zrumienionej na maśle z odrobiną cynamonu, podane z surówką z drobno startej marchewki i jabłka z cukrem i sokiem z cytryny to jeden ze smaków mojego rodzinnego domu. Tak je jadam i u siebie, choć przyznam, nie smakują tak dobrze, jak mamine;)
Pierogi leniwe - składniki na 2 porcje
250 g twarogu w kostce
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
Twaróg rozgniatamy widelcem w dużej misce. Dodajemy roztrzepane jajko i cukier i mieszamy, by składniki połączyły się. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy (najlepiej dłonią) by składniki stworzyły jednolitą, lepką masę.
Ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat. Delikatnie wyrabiamy, by ciasto wchłonęło trochę mąki i udało się z niego uformować kulę. Kulę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy długi wałek grubości kciuka. Nożem kroimy wałeczki na kawałki wielkości około 4 cm.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osolona wodę. Partiami wrzucamy pierogi, gotując, aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Posypujemy cukrem, możemy również polać pierogi leniwe po wierzchu bułką tartą z masełkiem.
wtorek, 28 października 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam leniwe pierogi! Ja jadam je zawsze ze smietana i cukrem :)
OdpowiedzUsuńBo mamine zawsze są najlepsze. No może te od babci mogą być jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńMajko, u mnie akurat bez śmietany, ale ta bułeczka niezbędna!:)
OdpowiedzUsuńKarola, leniwe akurat mamine zdecydowanie, ale babcia robiła super frytki no i faworki... mniam
Dzięki Ci za ten przepis! Ser na leniwe od trzech dni czekał w lodówce, a czeluści internetu podawały różne dziwne i mało apetyczne przepisy. A tu - idealnie! Wyszło jak zwykle pysznie, dzięki ;)
OdpowiedzUsuńMkr, czyli idealnie się wpasowałam w zawartość Twojej lodówki;) Cieszę się, że smakowało, polecam się:)
OdpowiedzUsuń