Zupa z krewetkami i kapustą bok choy

niedziela, 5 października 2014

Zupa z krewetkami i kapustą bok choy

Mocno rozgrzewająca zupa z krewetkami i kapustą bok choy, makaronem soba i chilli. Zupa jest mocno pikantna, ale dzięki temu idealnie nadaje się na zimne dni. Warto przygotować ją, kiedy coś nas zaczyna "brać" lub przemokliśmy zlani jesienną mżawką. Zupa nie tylko świetnie rozgrzewa, ale i syci dzięki makaronowi, krewetkom i kapuście. Jeśli tradycyjny rosołek trochę Wam się znudził, polecam tę azjatycką jego wersję.
Zupa z krewetkami

Zupa z krewetkami - składniki na 2 porcje

500 ml bulionu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka słodkiego sosu chilli
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta brązowego cukru
150 g krewetek (ugotowanych, jeśli mrożonych to rozmrożonych)
3 baby bok choy
1 papryczka chilli
3 dymki ze szczypiorkiem
2 porcje makaronu soba

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy 3/4 szklanki wody, posiekany drobno czosnek, imbir, sos chilli, sojowy, ostrygowy i olej sezamowy. Doprowadzamy do wrzenia, smakujemy i doprawiamy cukrem bazowym, w razie potrzeby dodając któryś z sosów.
Zupa z krewetkami
Makaron dodajemy do bulionu i gotujemy około 2 minut. Kapustę kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy, dodajemy także krewetki i biała część dymki. Gotujemy 4 minuty, aż krewetki zaróżowią się a kapusta będzie miękka, ale chrupka.

Gotową zupę z krewetkami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.

2 komentarze

  1. Bardzo lubię takie azjatyckie, pikantne 'rosołki'. Zupka warta grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Escapade Gourmande, ja też, fajnie jest się rozgrzać i zjeść coś smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!