Przyprawa do piernika

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika przyda się podczas świątecznych wypieków. Zrobienie jej w domu nie zajmuje wiele czasu, a taka przyprawa jest dużo smaczniejsza niż te ze sklepu i nie zawiera dodatkowej mąki czy cukru, które producenci dodają do swoich produktów, by zwiększyć ich masę. Jeśli nie uda Wam się dostać wszystkich składników zmielonych, wystarczy młynek do kawy, by otrzymać je w formie sypkiej. Dla pewności przetrzyjcie je przez sitko, by pozbyć się ewentualnych twardych kawałeczków. Ta mieszanka jest inna niż klasyczne, ma niebanalny smak dzięki anyżowi, kopru włoskiemu i kolendrze. Mając taką przyprawę do piernika, można zabrać się za aromatyczne pierniki i pierniczki.
Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika - składniki

1 1/2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka plus 1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka plus 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego anyżu
1 łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego

Wszystkie składniki mieszamy w słoiczku. Przechowujemy szczelnie zamknięte.
Przyprawa do piernika
 Z przepisu wyjdzie nam około 30 g przyprawy do piernika.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!