Galaretka z czarnej porzeczki - składniki
2 kg świeżej czarnej porzeczkiokoło 7 szklanek cukru
Porzeczki odrywamy z gałązek, usuwamy liście czy inne zanieczyszczenia i myjemy. Przekładamy na sito, by obciekły.
Owoce przesypujemy do garnka i gotujemy aż popękają i puszczą sos. Przecieramy przez sito, by pozbyć się skórek i pestek - ja użyłam przecieraka, ale zwykłe sitko z drobnymi oczkami też będzie dobre.
Mus z owoców przekładamy do garnka, odmierzając ilość szklanką (z tego, co zostało po przetarciu można przygotować kompot - zagotować z wodą i cukrem, przelać przez sito) i zalewamy 750 mililitrami wody. Dodajemy tyle szklanek cukru, ile wyszło nam szklanek przecieru porzeczkowego minus jedna szklanka - u mnie było to 7 szklanek cukru.
Owoce gotujemy, aż zaczną bulgotać i trochę zgęstnieją (porzeczki ze względu na dużą ilość pektyn szybko gęstnieją i nie potrzebują dodatków, by zrobić z nich gęste przetwory). Możemy zrobić próbę talerzyka - talerzyk chowamy na kilkanaście minut to zamrażarki a następnie wylewamy na niego łyżkę galaretki i przeciągamy palcem przez środek - jeśli galaretka z czarnej porzeczki połączy się przez pusty środek to znaczy, że jest gotowa.
Galaretkę z czarnej porzeczki przelewamy do czystych wypieczonych w piekarniku (130 stopni przez 15 minut) słoików, zakręcamy szczelnie i odstawiamy do góry nogami na blat wyłożony gazetą. Słoiki przykrywamy kocykiem i zostawiamy na minimum 24 godziny. Nie martwmy się, jeśli galaretka będzie w słoikach zbyt lejąca - po odstaniu zgęstnieje.
takiej galaretki nie próbowałam , świetny pomysł na letni deser:)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam czarną porzeczkę, mogę jeść tonami a najlepiej prosto z krzaczka.fajny pomysł z ta galaretką :-)
OdpowiedzUsuńCzy tej wody to nie za duzo
OdpowiedzUsuńNie, ale jesli uwazasz ze za duzo mizesz dolac mniej i w razie potrzeby stopniowo dolewac reszte.
Usuń