Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem

piątek, 24 lipca 2015

Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem

Pierwszy przepis, który wpadł mi w oko w książce Zielenina na talerzu to właśnie pomysł na podpłomyk z czereśniami i tymiankiem. Dlaczego? Bo to w 100% moje smaki - tymianek, czereśnie i mąka orkiszowa. Nie zawiodłam się, jest pysznie i zaskakująco - pierwsze pytanie - to na słodko czy słono? Koniecznie wybierzcie wyraziste, pełne smaku czereśnie i dosypcie sporo tymianku, bo taki aromatyczny podpłomyk maczany w oliwie w oliwek smakuje doskonale. Już się przymierzam do testowania kolejnych przepisów z książki:)
Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem

Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem - składniki

1 szklanka ciepłej wody
1/4 oleju rzepakowego
7 g świeżych drożdży
1 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka soli
100 g czereśni
łyżka suszonego tymianku
1 łyżka grubej soli morskiej
łyżka oliwy

Drożdże mieszamy z wodą, by się rozpuściły.
Mąki wsypujemy do misy miksera, dodajemy olej i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, miękkie i nie lepiące się do dłoni ciasto. Dosypujemy łyżeczkę soli, tymianek i wyrabiamy, aż składniki połączą się.
Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgniatając kulę palcami, formujemy placek o grubości ok 2 cm. Na wierzch układamy połówki czereśni i wgniatamy je delikatnie w ciasto. Posypujemy placek grubą solą morską i odstawiamy w ciepło pod przykryciem, aż rozgrzeje się piekarnik.
Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem
Podpłomyk z czereśniami przed wstawieniem do pieca polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - aż się zezłoci. Studzimy na blaszce.

2 komentarze

  1. Pysznie ! Lubię robić sobie takie do pracy na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę, że smakowało! :) I bardzo mi miło, że masz książkę, jestem fanką twoich pięknych zdjęć, więc podwójna przyjemność dla mnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!