Ciastka owsiane z żurawiną - składniki na 13 ciastek
115 g puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
45 g cukru Demerara
1 łyżeczka przyprawy do dań z dyni lub cynamonu
85 g mąki pszennej razowej (lub innej razowej)
145 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka sody czyszczonej
70 g suszonej żurawiny
40 g wiórków kokosowych
Puree z dyni ubijamy z jajkiem do połączenia składników. Wsypujemy cukier i ubijamy chwilę, wlewamy ekstrakt.
Suche składniki - mąkę, płatki owsiane i sodę oraz przyprawę do dań z dyni mieszamy. Wsypujemy do misy i miksujemy tylko do połączenia składników. a koniec wsypujemy dodatki - żurawinę i wiórki kokosowe, mieszamy szpatułką.
W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy dyniowe ciastka owsiane z żurawiną na blaszce do wystudzenia, dopiero potem zdejmujemy je i przekładamy do szczelnego pudełka.
to jedno z moich ulubionych połączeń na jesień :) dynia i żurawina zawsze się sprawdzają :}
OdpowiedzUsuńSuper blog. Chętnie spróbuje. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuńJa już widzę, że by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń