Pieczone płatki owsiane z jeżynami

środa, 7 października 2015

Pieczone płatki owsiane z jeżynami

Jeśli znudziły Wam się owsianki, polecam dzisiejszy przepis na pieczone płatki owsiane z jeżynami. To alternatywa i smaczny pomysł na śniadanie na ciepło, szczególnie teraz, kiedy poranki są zdecydowanie najmniej przyjemną częścią dnia. Śniadanie robi się w mig - kiedy my się szykujemy, danie się piecze, a potem ciepłe zajadamy.
Wszystkie składniki możemy dostosować do naszych preferencji - jeżyny zamienić na jabłka, banany czy miks ulubionych składników, wybrać ulubione mleko i pokombinować z pestkami i orzechami. Dzięki temu za każdym razem otrzymujemy inne danie, a pieczone płatki owsiane z jeżynami jako śniadanie będzie wciąż zaskakiwać. Przepis książki "Zielono i zdrowo".
Pieczone płatki owsiane z jeżynami

Pieczone płatki owsiane - składniki na 2 porcje


200 g jeżyn (lub innych ulubionych owoców jagodowych)
80 g płatków owsianych
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
szczypta soli
1 jajko
250 ml mleka (może być też roślinne, u mnie kokosowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
40 g pestek dyni
40 g orzechów laskowych

Dwa naczynka żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno każdego wsypujemy owoce.
Pieczone płatki owsiane z jeżynami
Płatki owsiane, sól i imbir mieszamy i posypujemy mieszanką owoce.

Jajko ubijamy z mlekiem i ekstraktem, wlewamy płyn do naczyń, starając się równomiernie pokryć płatki.
Pieczone płatki owsiane z jeżynami
Na wierzch wysypujemy wymieszane pestki dyni z orzechami, miodem i olejem kokosowym.

Płatki owsiane pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut - wierzch powinien się zezłocić, a płatki ściąć.

2 komentarze

  1. Ach, jak ta miseczka wygląda ! Gdy patrze na te podprażone pestki, to mam wrażenie, ze niemal czuję ich aromat. Mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!