Granola z orzechami i karmelizowanym bananem

piątek, 27 listopada 2015

Granola z orzechami i karmelizowanym bananem

Kocham granolę, ale ostatnio jej miejsce zajęły rozgrzewające owsianki. Jednak granola z orzechami i karmelizowanym bananem kosi większość owsianek (poza tą z bananem, masłem orzechowym i żurawiną), bo jest przepyszna. Idealnie słodka (warto wykorzystać dojrzałe banany i ich naturalną słodycz), z orzeszkami, żurawiną i słonecznikiem (oczywiście dodatki możecie zmieniać do woli). Lubię, gdy wychodzi posklejana granola, w tej utworzyły się fajne zbite grudki. Jednym słowem, jeśli lubicie domową granolę, ta z orzechami jest warta zrobienia.
Granola z orzechami i karmelizowanym bananem

Granola z orzechami i karmelizowanym bananem - składniki


2 dojrzałe banany
15 g masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
3 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka orzeszków ziemnych
1/2 szklanki słonecznika
100 g suszonej żurawiny

Banany obieramy i kroimy na plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy banany i smażymy przez kilka minut z jednej strony - aż banany zezłocą się, delikatnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejnych kilka minut.

Dodajemy cukier, cynamon, delikatnie mieszamy i smażymy, aż cukier się rozpuści. Wyłączamy gaz i widelcem rozgniatamy banany na puree.
Granola z orzechami i karmelizowanym bananem
Płatki owsiane, słonecznik i orzechy dodajemy do bananów i mieszamy, by puree pokryło równomiernie płatki. Wszystko przekładamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lum silikonową matą. Równomiernie rozprowadzamy granole po powierzchni blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Granolę pieczemy około 35-40 minut, aż dobrze się wysuszy, często delikatnie mieszając, by nie spaliła się, ale zezłociła.
Granola z orzechami i karmelizowanym bananem
Zostawiamy do wystudzenia, potem dodajemy żurawinę. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!