Tort cytrynowo-malinowy

poniedziałek, 16 listopada 2015

Tort cytrynowo-malinowy

Macie czasem tak, że w lodówce zalegają składniki, na które nie macie pomysłu? Bo ten tort cytrynowo-malinowy powstał właśnie z takich bezpańskich składników, z którymi nie wiedziałam co zrobić. Chyba dobrze je wykorzystałam, prawda?:) Choć wydaje się być dość kwaśny - jest tu warstwa lemon curd i musu z malin, krem serowy i puszysty biszkopt równoważą smaki. Do biszkoptu dosypałam trochę maku, który strzela podczas jedzenia, dzięki czemu warstwy ciasta nie schodzą na drugi plan, jak to zazwyczaj się dzieje w przypadku tortów. No i cóż powiedzieć, ten tort cytrynowy z malinami po przekrojeniu wygląda świetnie!
Tort cytrynowo-malinowy

Tort cytrynowo-malinowy - składniki na tortownicę o średnicy 21cm


Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku

Składniki na lemon curd:
3 cytryny
2 jajka
2 żółtka
50 g cukru

Składniki na mus malinowy:
300 g malin (mrożonych lub świeżych)
55 g cukru
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem serowy:
225 g sera na sernik (u mnie Wieluń)
250 g mascarpone
25 g cukru pudru

Dodatkowo:
1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty

Biszkopt - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukru w trzydziestosekundowych odstępach, piana powinna być sztywna i błyszcząca. Zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka, jedno po drugim, czekając, aż poprzednie wymiesza się z pianą.
Tort cytrynowo-malinowy
Mikser wyłączamy, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz mak i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką, aby mąki połączyły się z masą jajeczną i nie zostały grudki. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 21 cm.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 placki.

Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy kremy - maliny wsypujemy do garnka - jeśli mamy świeże, rozgniatamy je widelcem i gotujemy aż rozpadną się i puszczą sok, mrożone gotujemy, aż się rozpadną. Maliny przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. 3 łyżki musu malinowego łączymy z mąka ziemniaczaną, mieszamy, by składniki połączyły się i dodajemy do reszty malin. Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając, by masa zgęstniała.
Tort cytrynowo-malinowy
Aby przygotować krem serowy, ser, cukier puder i mascarpone ubijamy do połączenia składników.

Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich sok i mieszamy z jajkami i żółtkami. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cały czas mieszając rózgą, gotujemy na średnim ogniu, by całość zgęstniała do konsystencji budyniu, studzimy.

Krem cytrynowy do przełożenia tortu przygotowujemy mieszając 150 g cytrynowego curdu z 3 łyżkami kremu serowego.
Tort cytrynowo-malinowy
Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i nasączamy go herbatą. Rozsmarowujemy na nim mus malinowy. Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim krem cytrynowy. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu, nasączamy go, a wierzch biszkoptu i jego boki smarujemy kremem serowym.

Wierzch tortu dekorujemy pozostałym lemon curdem.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

5 komentarzy

  1. Tort jak marzenie, zapisuje na liste ciast przepysznych do upieczenia. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie i tak profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie!
    Chciałabym, żeby takie cuda i mi wychodziły przypadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łaaał! Wygląda naprawdę nieziemsko! :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!