Pulpety wegetariańskie w sosie curry

piątek, 12 lutego 2016

Pulpety wegetariańskie w sosie curry

Kolejny już przepis na obiadowe kulki z soczewicy, tym razem - pulpety wegetariańskie w sosie curry. Tak mi one posmakowały, że w ciągu tygodnia robiłam je dwukrotnie, za drugim razem z podwójnej nawet porcji. Przyznam, że sos z czerwonej pasty curry i mleka kokosowego świetnie pasuje do kaszy jęczmiennej, brokułowych różyczek i pulpetów. Świetne, rozgrzewające danie na jesienne i zimowe obiady. Przepis tu, z moimi zmianami.
Pulpety wegetariańskie w sosie curry
Pulpety wegetariańskie - składniki na 2 porcje

Składniki na pulpety wegetariańskie:
1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
1 jajko
2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów (u mnie laskowe)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
sól i pieprz do smaku

Składniki na sos curry:
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
1/2 puszki mleka kokosowego
2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry

Dodatkowo:
1 nieduży brokuł
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

Soczewicę płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/4 szklanki wody. Gotujemy, az soczewica wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie na łyżce oleju szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę na małym ogniu. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy około 6 minut, aż marchewka zmięknie.
Pulpety wegetariańskie w sosie curry
Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy do niej jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy. Mieszamy wszystko dłonią, by składniki połączyły się. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.  Masa będzie delikatnie lepka. Możemy wstawić ją na 30 minut do lodówki, by się zestaliła lub od razu formować w dłoniach pulpeciki wielkości piłki golfowej.

Dłonie delikatnie skrapiamy olejem i obtaczamy w dłoniach pulpety, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Pulpety wegetariańskie pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pulpety wegetariańskie w sosie curry 
Kiedy pulpety wegetariańskie się pieką, brokuła dzielimy na różyczki i myjemy. Wrzucamy na wrzącą wodę (z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru) i gotujemy 4-5 minut, aż warzywo będzie al dente. Odcedzamy i przekładamy brokuły do lodowatej wody na kilka minut, odcedzamy na sicie.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pulpety wegetariańskie w sosie curry
Przygotowujemy sos curry - szalotkę szklimy oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek i chwile smażymy. Dodajemy pastę curry, wlewamy mleko kokosowe i mieszamy, by składniki połączyły się. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu, by sos zgęstniał. Pulpeciki dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.

 Na talerze wykładamy kaszę i brokuły. Wykładamy pulpety wegetariańskie w sosie na kaszę i podajemy.

3 komentarze

  1. Ależ one pysznie i zachęcająco wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie pyszna odmiana, dla klasycznego sosu pomidorowego. Z przyjemnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczna bezmięsna alternatywa! mi brakowało trochę sosu do pęczaku ale poza tym pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!