Chleb z suszonymi pomidorami

wtorek, 1 września 2009

Chleb z suszonymi pomidorami

Kilka razy piekłam już chleb. Niestety z marnym efektem - zazwyczaj mało rósł. Trochę się bałam, że i tym razem tak może się stać. Choć wizja połączenia suszonych pomidorów, cebulki i pestek słonecznika bardzo kusiła. Ale w końcu to przepis od Liski, więc się udało:) Urósł jak szalony i jest bardzo smaczny. Następnym razem dodam trochę więcej pasty pomidorowej i soli (uwzględniłam to w przepisie).


Przepis na jeden bochenek pieczony w keksówce 22x9cm

Składniki na zaczyn:
3 g drożdży
150 g wody w temperaturze 20 stopni
75 g mąki pszennej typ 480
75 g mąki pszennej razowej

Składniki na resztę ciasta:
150g mąki pszennej chlebowej typ 720
75 g mąki pszennej razowej
6 g soli morskiej
15 g oliwy z oliwek
105 g wody

Składniki na pastę:
40 g suszonych pomidorów
50 g gorącej wody
60 g gęstego przecieru pomidorowego

40 g pestek słonecznika
5 g sosu sojowego

60 g obranej i pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
łyżka oliwy z oliwek

Zaczynamy dzień wcześniej od przygotowania zaczynu, który musi odstać 12-18 godzin. Wszystkie składniki do zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Następnego dnia do zaczynu dodajemy resztę składników na ciasto - wszystko wyrabiamy mikserem bądź ręcznie. Otrzymamy luźne, lepkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy pastę. Suszone pomidory drobno kroimy, zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Gdy ostygną dodajemy przecier pomidorowy i całość miksujemy.

Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy wysypane na papier do pieczenia ziarna słonecznika. Gdy się zrumienią, wyjmujemy i łączymy z sosem sojowym, dokładnie mieszając.

Cebulę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, dusimy, aż będzie miękka. Studzimy.

Wszystkie składniki łączymy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do natłuszczonej oliwą i wysypanej otrębami keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut. Studzimy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!