wtorek, 16 października 2012

Bułeczki pomidorowe

17
Miękkie puchate bułeczki o obłędnym pomidorowym zapachu i smaku. Aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe, zajadane bez żadnych dodatków. Uff, bałam się, że nie uda mi się wyrobić na WBD2012, bo piekłam je dziś, po przyjściu z pracy, ale udało się. A najważniejsze, że mam przepyszne bułeczki pod ręką. Tak świętować mogę codziennie!
 Składniki na 10 bułeczek

300 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki drożdży instant
200 ml przecieru pomidorowego
170 ml wody
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
1 czubata łyżeczka soli
50 g pomidorów suszonych w oleju, drobno pokrojonych
ulubione zioła

 Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże i syrop z agawy oraz przecier i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto najpierw na niskich obrotach miksera. Kiedy składniki połączą dodajemy sól i posiekane pomidory. Zwiększamy też obroty miksera. Ciasto wyrabiamy około 7-10 minut. Powinno być miękkie i delikatnie lepkie.

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto można też wstawić na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy chwilę i dzielimy na 10 części. Formujemy z nich małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu ciepłą wodą i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami.
Pieczemy 20 minut a następnie studzimy na kratce.

wersja do druku

17 Response to Bułeczki pomidorowe

16 października 2012 19:19

O wow! Pomidorowe bułeczki, coś wspaniałego Korniczku!:)

16 października 2012 19:21

przepięknie wyrośnięte, aż chce się je zjeść tu i teraz ;)
pozdrawiam ciepło,
Szana!

16 października 2012 19:28

muszą być obłędnie pyszne :) kocham pomidory :)

16 października 2012 20:04

Piękne te Twoje bułeczki i nie mam wątpliwości, że są pyszne! Robiłam niedawno z suszonymi pomidorami, też ekstra:)
Pozdrawiam serdecznie!

16 października 2012 20:04

Majanko, dziękuję, faktycznie wspaniałe;)

Szana, piękne dzięki. To ja częstuję bułeczkami:)

Wiewióro, w takim razie to przepis dla Ciebie idealny!

16 października 2012 20:34

Śliczniutkie, smaczniutkie! Pozdrawiam

16 października 2012 22:41

o tak tak takie bułki i święto gotowe , cudo

16 października 2012 22:43

Asiu, dziękuję! Wiesz co dobre:)

Kamilo, piękne dzięki:)

Aluś, kochana jesteś:)

17 października 2012 15:58

bardzo ciekawy pomysł na pieczywo :)

17 października 2012 17:50

aż mi tymi pomidorami zapachniało <3

17 października 2012 21:17

Paulino, dziękuję bardzo

Zu, fajowo, polecam:)

17 października 2012 21:37

Cudne świętowanie.

17 października 2012 21:40

Karola, dziękuję!

18 października 2012 08:31

jakie piękne, okrąglutkie, super!

18 października 2012 10:40

Aniu, dziękuję:)

23 października 2012 08:58

You are right, we should WBD everyday!

Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

23 października 2012 11:25

zorra, it's all because of you!:)
Thanks for the opportunity, and sure I'll join World Bread Day next year:)

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!