Kajmak - składniki na 1 słoiczek
170 g cukru
330 ml śmietanki kremówki
Cukier wsypujemy do garnka. Dodajemy tyle wody, by przykryła ona warstwę cukru. Garnek wstawiamy na gaz i gotujemy przez około 15 minut, aż masa osiągnie bursztynowy kolor.
Zdejmujemy garnek z gazu, wlewamy śmietankę (uwaga, bo może zawrzeć), stawiamy na gaz i mieszamy rózgą, by roztopić wszystkie grudki karmelu.
Kajmak gotujemy, by osiągnąć taką konsystencję, by masa wolno spływała z grzbietu łyżki. Kajmak zgęstnieje po wystudzeniu. Jeśli chcemy ponownie osiągnąć lejącą konsystencję, należy podgrzać kajmak, mieszając trzepaczką, by się nie przypalił.
Mniam, kupilam kremowke i zabieram sie do roboty! Taki kajmak z truskawkami to bedzie rarytas!
OdpowiedzUsuńKulinarna Mania, smacznego!
OdpowiedzUsuńMmm, czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńgin, rozpusta:)
OdpowiedzUsuń