Kulki z suszonych fig z pomarańczą

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kulki z suszonych fig z pomarańczą

Słodki prezent na ostatnią chwilę? Smakołyk dla bliskiej osoby dbającej o linię? Kulki z suszonych fig! Robi się je w 5 minut, a składniki można wymieniać do woli według gustu. Ja dodałam skórkę z pomarańczy, dzięki czemu kulki mają fajny aromat. Kulki przygotowuje się w kilka chwil, są zdrowe i bez cukru i zaspokajają chęć na coś słodkiego, choć w dużo zdrowszy sposób. Przy okazji te kulki z suszonych fig to patent, by wykorzystać wiórki kokosowe, które zostają po przygotowaniu domowego mleczka kokosowego.
Kulki z suszonych fig z pomarańczą

Kulki z suszonych fig - składniki na 11 sztuk


150 g suszonych fig
2 łyżki poppingu z amarantusa
4 łyżki (55 g) wiórków kokosowych (mokrych)*
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki zmielonych ulubionych orzechów
2 łyżki skórki startej z pomarańczy

* Mokre wiórki kokosowe to pozostałość po przygotowaniu domowego mleczka kokosowego. Jeśli nie robicie mleka, możecie wykorzystać suche wiórki, stopniowo dosypując je do masy.

Figi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy ogonki i zalewamy ciepłą wodą, by zmiękły. Po 10 minutach odlewamy wodę i przekładamy owoce do malaksera.
Kulki z suszonych fig z pomarańczą
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż pestki się zezłocą, dodajemy do fig. Wsypujemy także popping, wiórki kokosowe orzechy i skórkę z pomarańczy oraz miód. Miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Kulki z suszonych fig z pomarańczą
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z suszonych fig możemy obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, mielonych orzechach (u mnie laskowe) lub zostawić bez otoczki. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki, by stężały.

7 komentarzy

  1. pysznie i zdrowo , tak lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast fig mogą być daktyle?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczni i świątecznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. skad mam wziac mokre wiorki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  5. Unknown, ja wykorzystuje do tych trufli wiorki kokosowe ktore zostaja mi po zrobieniu mleka kokosowego. Mozesz wykorzystac zwykle wiorki, ale dosypuj stopniowo, by masa nie wyszla zbyt sucha i dalo sie skleic trufle.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!